Dat is een vraag die dierenartsen regelmatig krijgen. Niet elk dier is even goed bestand tegen de hitte. Sommige diersoorten kunnen er prima tegen, andere kunnen flinke klachten krijgen. In sommige situaties kan het zelfs gevaarlijk worden voor een dier. In het algemeen is het zo, dat extreme hitte voor geen enkel dier prettig is. Wij geven graag een aantal tips wat je kunt doen als je merkt of denkt dat je huisdier het zwaar heeft, en natuurlijk wat je kunt doen om oververhitting te voorkomen.
Wat te doen voor uw huisdier met warm weer?
Honden en warm zomerweer
Het verschilt per ras, maar honden kunnen over het algemeen slechter tegen de zomerse hitte dan mensen. Hun warmte kunnen ze eigenlijk alleen kwijt door te hijgen; zweetklieren hebben ze niet. Ze hebben in verhouding tot hun lichaamsgewicht minder lichaamsoppervlak dan mensen. Ook de vacht kan een extra uitdaging zijn bij hitte; in welke mate, dat verschilt per ras. En ten slotte is de interne temperatuurregulering niet optimaal. Van nature hebben ze een hogere lichaamstemperatuur en een beperkt vermogen om deze te verlagen. Hittestress en hittestuwing liggen dan op de loer.Honden zijn vaak actieve dieren die graag bezig zijn. Zelfs met warm weer kunnen ze nog altijd erg enthousiast zijn, waardoor de kans op oververhitting bestaat.
Katten en warm zomerweer
Een kat heeft iets meer zweetklieren dan een hond, namelijk in de pootjes. Maar ook een kat moet het voor het kwijtraken van zijn warmte, vooral hebben van hijgen en snel ademen. Het relatief kleine lichaamsoppervlak en de vacht zijn voor katten, net als voor honden, een factor die ervoor zorgt dat ze niet zo goed tegen hitte kunnen. Katten zoeken bij hitte graag de schaduw op of een koele kamer met airco, of strekken zich languit op een koele tegelvloer; vervolgens zullen ze zo weinig mogelijk bewegen.
Toch kunnen we ook voor katten een aantal nuttige tips geven, zodat de hitte voor hen wat draaglijker wordt:
- Zorg voor voldoende vers drinkwater, en zet dat op meerdere plekken langs de vaste route van je kat. Een fonteintje vinden ze helemaal fantastisch!
- Heb je een groot terras met tegels? Tegels, asfalt en andere bestrating kunnen erg heet worden in de zomer. Zorg ervoor dat je kat hier niet overheen hoeft te lopen wan het dier kan de voetzooltjes eraan verbranden.
- Zorg voor een koele ruimte die beschikbaar is voor de kat. Een donkere, schaduwrijke kamer, liefst met een ventilator, is waar jouw kat het liefst de heetste uren van een warme zomerdag doorbrengt.
Konijnen en andere knaagdieren: zorg voor voldoende verkoeling
Konijnen, cavia’s en andere knaagdieren kunnen op warme dagen snel oververhit raken. Kou kunnen ze prima hebben, maar al vanaf 20 graden kan het al lastig worden om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Net als honden en katten, kunnen ze niet of nauwelijks zweten en raken ze hun warmte vooral kwijt via hun ademhalen. Wat kun je doen om je knaagdier te helpen tijdens warme zomerdagen?
- Schaduw en koeling: zet je knaagdieren niet in direct zonlicht en zorg voor voldoende luchtcirculatie in de kooi.
- Geef ze minimaal tweemaal per dag vers en koel drinkwater en controleer regelmatig of ze nog voldoende hebben. Een ijsblokje in het water kan helpen om het langer koel te houden.
- Een kale bodem is koeler dan een dik pak zaagsel of stro. Zorg er daarom voor dat er een kaal stukje bodem aanwezig is.
- Koelmatjes speciaal voor huisdieren zijn verkrijgbaar, maar je kunt ook een flesje water invriezen en, gewikkeld in een doek, in het hok leggen.
- Oververhitting kun je herkennen aan extreme sloomheid, een snel ademhaling, hijgen, gebrek aan eetlust of ander ongewoon gedrag. Vermoed je dat je konijn, cavia, hamster of ander knaagdier oververhit is geraakt? Zorg meteen voor verkoeling en neem als het nodig is contact op met de dierenarts.
Vogels
Vogels zoals parkieten en papegaaien kunnen wat beter tegen de warmte. Toch vinden ook zij het fijn als ze de verkoeling kunnen opzoeken, wanneer het echt warm wordt. Schaduw, maar ook een goede ventilatie in de vorm van een open raam of een ventilator is prettig voor ze. Ververs ook zeker regelmatig het drinkwater en geef ze een lekker koel badje om zich in te verfrissen.Heeft jouw vogel last van warmtestress? Wanneer je parkiet of papegaai hier last van heeft, zal hij gaan hijgen en zijn vleugels gespreid houden. Ook apathie of irritatie wanneer je de vogel aandacht geeft, kunnen wijzen op warmtestress. Als dit het geval is, zet de vogel dan in de schaduw, op een goed geventileerde plek (met een ventilator) en laat het diertje baden in niet al te koud water. Besproeien kan ook.
Alpaca’s kunnen hittestress krijgen
Alpaca’s staan erom bekend dat ze prima bestand zijn tegen allerlei verschillende weersomstandigheden. Temperaturen tot 40 graden zijn normaal gesproken geen probleem, en ook flinke kou kunnen ze probleemloos verdragen. Alpaca’s kunnen zweten waardoor ze hun temperatuur enigszins kunnen reguleren, net als wij mensen. Toch zullen ze verkoeling zoeken in de schaduw of bij het water, want ook alpaca’s kunnen last krijgen van hittestress. Houd vooral jonge alpacaveulens in de gaten: zorg dat ze niet in de felle zon liggen.
Andere tips om oververhitting te voorkomen zijn:
- Zorg voor voldoende schaduw en ventilatie.
- Controleer regelmatig of ze nog voldoende koel drinkwater hebben.
- Ook een nevelsysteem kan erg prettig zijn op zeer warme dagen. Sproeien of een badgelegenheid biedt ook uitkomst.
- Zorg voor een koele ondergrond, waar geen stro ligt. Op stro kunnen ze hun warmte niet goed kwijt.
- Scheer de alpaca’s in het voorjaar.
- Ook het dieet van de alpaca’s kun je wat aanpassen tijdens warme dagen. Vermijd veel eiwitrijk voedsel dat de warmteproductie kan verhogen, en geef ze voldoende vers hooi en gras.
Paarden en pony’s
Paarden en pony’s kunnen best goed tegen de warmte van de zomer, maar ook voor hen kan extreme hitte gevaarlijk zijn. Om uitdroging, diarree en zelfs kolieken als gevolg van hittestress te voorkomen, kun je een aantal maatregelen treffen:
- Zorg voor schaduw. Dat kan in een schuilstal maar ook een rijtje of groepje bomen kan verkoeling geven.
- Laat paarden en pony’s op de koelere momenten van de dag in de wei. Liefst ’s nachts, of anders ’s ochtends vroeg.
- In de stal kan een ventilator voor de nodige verkoeling zorgen. Let wel op dat de dieren zich er niet aan bezeren!
- Gebruik een vliegendeken reflecteert de zon en kan dan ook prettig zijn voor je paard of pony op warme dagen. Het geeft namelijk verkoeling.
- Ververs het drinkwater regelmatig en zorg ervoor dat het paard genoeg drinkt. Vermoed je dat dat niet zo is, dan zou je bijvoorbeeld wat licht gezouten water kunnen sprenkelen op het hooi. Daardoor krijgt het dier dorst en zal het meer gaan drinken.
- Ook op andere manieren kun je water gebruiken voor verkoeling. Spuit de dieren lekker nat als ze van de wei terugkomen of wanneer ze zijn bereden. Begin bij de benen, zodat ze niet schrikken van het frisse water!
- Probeer het werken met de paarden zoveel mogelijk te beperken tot de ochtend en de avond en zadel zo snel mogelijk af.
Geiten en schapen
Ook geiten en schapen kunnen vrij goed tegen verschillende weersomstandigheden. Om ze te helpen koelen, kun je wel een aantal maatregelen nemen:
- Zorg voor schaduw en ventilatie.
- Koel en vers drinkwater is ook voor geiten en schapen erg belangrijk, zeker wanneer het warm is. Controleer regelmatig of er nog voldoende aanwezig is en of het schoon is.
- Geiten en schapen kunnen een bad in een waterbak vaak waarderen met warm weer, maar ook een sproeier plaatsen biedt uitkomst.
- De vacht van schapen kun je scheren, zodat de isolerende laag wordt verwijderd. De warmte kan dan gemakkelijk ontsnappen. Daarnaast is regelmatig borstelen aan te bevelen. Daardoor verwijder je losse wol en vuil zodat de luchtstroom door de vacht wordt verbeterd.
- Geiten hebben een wat minder dikke vacht dan schapen. Normaalgesproken gaan ze in het voorjaar in de rui, waarbij ze hun winterse vacht verruilen voor een lichtere zomervacht.
Houd de dieren goed in de gaten
Voor alle dieren geldt dus dat oververhitting op kan treden. Let bij warm weer daarom extra op uw huisdier en bekijk of je symptomen van uitdroging en oververhitting kunt ontdekken:
- Lusteloosheid;
- Verlies van eetlust;
- Droge slijmvliezen in mond en neus;
- Verhoogde ademhaling of hijgen;
- Verhoogde hartslag;
- Lethargie (sloom, zwak, minder snel reageren);
- Diarree of braken.
Neem bij constatering van één of meer van bovenstaande symptomen onmiddellijk verkoelende maatregelen. Maak je je zorgen? Neem dan contact op met je dierenarts voor advies. En verder: Houd het koel en geniet van de zomer!