Skip to main content

Hernia bij honden: Alles wat u moet weten

Een hernia bij honden is een aandoening die helaas vrij veel voorkomt. Een hernia kan bovendien veel ongemak en pijn veroorzaken. Heeft u een hond, dan is het belangrijk om te begrijpen wat een hernia is, hoe het ontstaat, welke symptomen er zijn, en welke behandelingen mogelijk zijn. In deze blog geven we u ook wat tips voor het ontlasten van uw hond, het voorkomen van een hernia, en andere nuttige informatie. Natuurlijk kunt u bij onze dierenartsen ook terecht voor de diagnose en behandeling van hernia’s.

Wat is een hernia?

Een hernia bij honden, ook wel bekend als een tussenwervelschijfhernia of discus hernia, is een aandoening waarbij de tussenwervelschijven in de ruggengraat beschadigd raken of uit hun normale positie verschuiven. Deze verschuiving kan druk uitoefenen op de zenuwen in de wervelkolom, wat leidt tot pijn, gevoelloosheid, of zelfs verlamming.

Hoe ontstaat een hernia?

Voor een hernia kunnen verschillende oorzaken zijn:

  • Trauma – Een val, botsing, of een plotselinge impact kan leiden tot een hernia.
  • Erfelijke aanleg – Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor hernia’s vanwege genetische factoren.
  • Veroudering – Naarmate honden ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven hun elasticiteit, wat ze vatbaarder maakt voor schade.
  • Overgewicht – Extra gewicht kan meer druk op de wervelkolom uitoefenen, wat de kans op een hernia verhoogt.

Symptomen van een hernia

Om een hernia bij uw hond te herkennen, zijn er bepaalde symptomen waarop u kunt letten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Pijn
  • Moeite met lopen
  • Veranderingen in houding
  • Verlies van eetlust
  • Verlamming

Vertoont uw hond tekenen van pijn, zoals kreunen, huilen of niet aangeraakt willen worden, dan kan dat wijzen op een hernia. Door de pijn vermindert bovendien de eetlust. Maar ook kreupelheid, moeite met opstaan of onvaste bewegingen kunnen een symptoom zijn. Let ook op als uw hond een andere houding aanneemt dan normaal. Houdt hij bijvoorbeeld zijn hoofd laag of heeft hij een gebogen rug? Ook dat kan een aanwijzing zijn. Bij een ernstige hernia kan zelfs verlamming van de achterpoten optreden.

Diagnose van een hernia

Vermoedt u een hernia, twijfel dan niet en maak een afspraak met de dierenkliniek.  Bij Bata4en kunnen we een grondige diagnose stellen door middel van:

  • Fysiek onderzoek: De dierenarts zal de ruggengraat van uw hond onderzoeken op pijnpunten en bewegingsbeperkingen.
  • Röntgenfoto’s: Dit kan helpen om de locatie en ernst van de hernia vast te stellen.
  • MRI of CT-scan: Deze geavanceerde beeldvormende technieken kunnen gedetailleerdere informatie geven over de toestand van de tussenwervelschijven en zenuwen.

Behandeling van een hernia

De behandeling van een hernia varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening. Een operatie is gelukkig niet altijd noodzakelijk. Vaak is het geven van medicatie zoals pijnstillers en ontstekingsremmers, in combinatie met rust, voldoende om uw hond van zijn hernia af te helpen. Door fysiotherapie te geven, kan de mobiliteit en de spierkracht hersteld worden. In ernstige gevallen kan een operatie wel nodig zijn om de druk op de zenuwen te verlichten.

Tips voor het ontlasten van uw hond

In alle gevallen is het belangrijk om in het geval van een hernia, uw hond zoveel mogelijk te ontlasten. Hier zijn enkele tips om dat voor elkaar te krijgen:

  • Beperk fysieke activiteit: Vermijd springen en rennen totdat uw hond volledig hersteld is.
  • Gebruik een ondersteunend harnas: Dit kan helpen om de druk op de rug van uw hond te verminderen.
  • Houd uw hond op een gezond gewicht: Dit vermindert de belasting van de wervelkolom.

Preventie van een hernia bij uw hond

Er is gelukkig ook veel wat u kunt doen om een hernia te voorkomen. Hoewel sommige factoren zoals genetische aanleg niet te vermijden zijn, kunt u toch bepaalde maatregelen nemen om het risico op een hernia te verminderen:

  • Zorg voor voldoende beweging: Regelmatige, matige lichaamsbeweging helpt om de spieren sterk en de gewrichten soepel te houden.
  • Voorkom overgewicht: Een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging helpen om uw hond op een gezond gewicht te houden.
  • Let op houding en beweging: Zorg ervoor dat uw hond op een veilige manier kan bewegen en springen.

Zijn er honden waarbij hernia’s vaker voorkomen?

Hernia’s komen bij bepaalde rassen inderdaad vaker voor. Dat is vooral het geval bij honden met een lange rug en korte poten, zoals de teckel en de basset hound. Ook grotere rassen zoals Duitse herders en labradors kunnen gevoelig zijn voor hernia’s. Deze rassen hebben vaak een genetische aanleg voor rugproblemen, waardoor extra voorzichtigheid geboden is.

Hoe Dierenkliniek De Bata4en kan helpen

Bij Dierenkliniek De Bata4en in Haaften hebben we alles in huis om uw hond te helpen bij een hernia. Van uitgebreide diagnostiek met röntgenfoto’s en MRI-scans tot geavanceerde behandelingen zoals fysiotherapie en chirurgie, wij staan klaar om uw hond de best mogelijke zorg te bieden. Onze ervaren dierenartsen en gespecialiseerde (fysio-)therapeuten werken samen om een behandelplan op maat te maken voor uw hond, zodat hij snel weer pijnvrij en gelukkig door het leven kan gaan.

Heeft u vragen of maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw hond? Neem dan contact op met Bata4en in Haaften. We staan altijd klaar om u te helpen en advies te geven over de beste zorg voor uw geliefde huisdier.