Bij heupdysplasie wordt vaak gedacht aan wat oudere honden die stijf zijn, wat moeilijk opstaan uit hun mand en niet meer goed kunnen springen. In werkelijkheid ontstaat heupdysplasie bij honden vaak al op jonge leeftijd. Het is een erfelijke ziekte die helaas vaak door hun baasjes niet goed herkend wordt. Mank of kreupel lopen doen honden met heupdysplasie vaak namelijk niet. Dat komt omdat meestal beide heupen door de dysplasie zijn aangetast. Toch zijn er wel andere symptomen die op deze aandoening kunnen wijzen.
Heupdysplasie bij honden
Bij Dierenkliniek de Bata4en kunnen we orthopedisch onderzoek doen en vaststellen of uw hond last heeft van heupdysplasie. In bijna alle gevallen zijn bovendien behandelingen mogelijk.
Symptomen van heupdysplasie bij honden
- De pup of hond heeft moeite met opstaan of gaan liggen. Vooral het opstaan vanuit een liggende positie kan moeilijk zijn.
- Verminderde activiteit. Honden met heupdysplasie vertonen vaak minder interesse in lichamelijke activiteiten zoals wandelen of spelen. Ook gaan ze vaker zitten of liggen, terwijl andere honden wel vrolijk verder gaan.
- Stijfheid. Naarmate een hond ouder wordt, neem de slijtage van de heupen toe. In een auto springen is lastig of zelfs onmogelijk. Vaak vermindert de stijfheid wel wanneer de hond zich een tijdje aan het bewegen is.
- Verlies van spiermassa rond de heupen.
- Kreupel of mank lopen komt wel voor, maar lang niet altijd. Dat komt doordat heupdysplasie vaak bilateraal (aan beide heupen) voorkomt. Het ongemak is dus min of meer gelijk verdeeld over beide achterpoten.
Hoe ontstaat heupdysplasie?
Heupdysplasie is een erfelijke ziekte die zich al vroeg ontwikkelt. In de eerste twaalf maanden van een hondenleven ontwikkelt zich het heupgewricht. Bij honden met aanleg voor heupdysplasie wijkt deze ontwikkeling af. Het kapsel dat er normaal voor zorgt dat de heupkop stevig in de heupkom gedrukt wordt, is te slap. Daardoor krijgt de heupkop niet een mooie ronde vorm die perfect aansluit in de heupkom. De heupkop is wat afgeplat en de kom is niet diep genoeg. Daardoor kan deze gemakkelijk uit de kom schieten. Telkens als dat gebeurt, raakt het kraakbeen in de heup beschadigd. Daardoor zal zich nieuw bot vormen op de kop en op de komrand. Dat noemen we artrose. Bovendien zal het kapsel dikker worden zodat het gewricht niet te instabiel wordt.
De mate van dysplasie hangt niet alleen van erfelijkheid af. Ook het lichaamsgewicht heeft invloed, alsmede de beweeglijkheid van de hond. Hoe zwaarder en/of hoe beweeglijker de hond, hoe meer het heupgewricht belast wordt.
Vaststelling en behandeling van heupdysplasie
Vermoedt u heupdysplasie bij uw hond, maak dan snel een afspraak met de orthopedische afdeling van onze dierenkliniek. Hij kan met een orthopedisch onderzoek vaststellen of er sprake is van heupdysplasie (HD) en in welke mate. Vervolgens kunnen we een behandelplan opstellen. Er zijn namelijk verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van o.a. de leeftijd van de hond, het gewicht en of er sprake is van artrose in de heup.
Jonge honden
De heupkop en de heupkom kunnen we d.m.v. een symphysiodese of een bekkenkanteling beter op elkaar laten aansluiten. Wanneer deze behandelingen op jonge leeftijd worden uitgevoerd (3-4 maanden resp. 5-9 maanden), kunnen de heupen zich verder nog normaal ontwikkelen. Maar liefst 85% van de honden zullen na zo’n behandeling ook op de langere termijn, geen artrose gaan vertonen. Het is wel belangrijk dat de hond na deze behandelingen of operaties goed revalideert!
Oudere honden
Bij oudere honden kan de pijn door slijtage soms verlicht worden met een niet-operatief artroseregime.
Lichtere honden kunnen we opereren. We verwijderen dan de heupkop (femurkophalsresectie), waarna een pijnvrij nieuw gewricht zal ontstaan.
Voor zwaardere honden biedt volledige vervanging van het heupgewricht door een heupprothese de beste prognose. Wanneer er sprake is van een afwijkende dijbeenspier, kan heupdysplasie extra pijnlijk zijn. In dat geval kunnen we deze spier operatief verwijderen. Deze operatie noemen we een pectineus myectomie.
Meer informatie
Wilt u meer weten over heupdysplasie bij honden? Bent u benieuwd naar de behandelmogelijkheden? Bij Dierenkliniek de Bata4en kunnen we alle operaties en behandelmethodes in eigen huis uitvoeren. Neem gerust even contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak voor verder onderzoek en een eventuele behandeling. Ons orthopedisch team staat voor u en uw trouwe viervoeter klaar!